Co se pije během zimní sezóny a jak nápoje připravit?

Připravili jsme tento blog o sezónních nápojích za pomoci zkušeného barmana Dana Krejči, reprezentujícího barvy AnonymouS baru, vyhlášeného podniku v Praze, v Michalské ulici. Máme pro Vás čtyři nápoje, tři alkoholické a jeden pro ty, kdo si vytáhli nejkratší sirku a odvezou tak zbytek veselé party domů. Tyto drinky jsou vhodné na domácí popíjení, či s nimi můžete zazářit na návštěvě u Vašich známých. Mnohokrát jsem byl svědkem výběru nesprávné kombinace ingrediencí, a tak jsem poprosil mistra ve svém oboru, aby mi pomohl rozšířit vědomosti o přípravě známých i neznámých míchaných koktejlů. Jen pro zpestření se podělím o zážitek, který mi nedávno vyprávěla má kolegyně v kanceláři. Objednali si s přítelem svařák, slečna za pultem nalila červené víno do kelímků a nechala je ohřát v mikrovlnce. Takovýmto kuriozitám bychom se všichni asi rádi vyhnuli, že?

Svařák

Tak trochu netradiční svařák pro celou partu. Místo klasického, nezdravého cukru, přidáme pouze přírodní sladidlo – med.

Ingredience:

– 3 polévkové lžíce medu
– 1dcl vody
– kůra z 1 pomeranče
– kůra z 1 citronu
– 2 celé skořice
– 2 hvězdice badyánu
– 5ks hřebíčeku
– 7dcl Modrý Portugal

Do rozehřátého hrnce vylijeme vodu a poté přidáme med, po smíchání složek v jeden celek přidáme koření a kůry z pomeranče a citrónu. Cca 5 minut povaříme, poté přilijeme víno a za stálejšího míchání vaříme až do doby, kdy na povrchu tekutiny vznikne bílá pěna. Poté stáhneme z plotny a ihned servírujeme do hrnečku, který ovoníme pomerančovou kůrou.

199 K dostání u kurýra

Becherovka Apricot Sour

Becherovka, náš národní poklad již od roku 1807, připomíná Vánoce už jen díky své originální kořenité vůni, která Vás sundá jako za mlada.

Ingredience:

– 5cl Becherovky (vrchovatý panák)
– bílek z 1 vejce
– půlka citrónu (cca 3/4 panáku)
– 2 čajové lžičky medu
– 2 čajové lžičky broskvové marmelády
– špetka mletého muškátového oříšku

Jako první oddělíme bílek od žloutku a zpracujeme samotný bílek našleháním. Nejjednodušší způsob je tyčovým mixérem, nicméně lze použit i shaker či obyčejnou metličku. Všechny ingredience vložíme do shakeru, přidáme led a vytřepeme. Shakerujeme rázně a krátce (cca 20 vteřin, drink se nám vevnitř krásně napění, což je známka úspěchu). Po vytřepání přelijeme do whiskovky, nebo jákékoliv krátké sklenice přes sítko (např. síto na moučkový cukr). Podáváme s kusem krekru či sušenky, namazaného marmeládou. Nemáte-li doma shaker, nezoufejte, ke zpracování totiž bohatě postačí třeba zavařovačka od okurek!

229 K dostání u kurýra

TATRATEA 42% Spritz

Svěží, šumivý, broskvový, sváteční “zchodníkusběrač”.

Ingredience:

– 1/2 zeleného jablka
– 1/2 hrušky
– 1/2 mandarinky
– 1/2 limety
– špetka mleté skořice (dle chuti)
– Mionetto Extra Dry
– soda
– Tatratea 42 % Peach

Nejprve si připravíme vinnou sklenici, kterou do plna vysypeme ledem. Poté si připravíme na vymačkání (ideálně do mixeru) 1/2 zeleného jablka, 1/2 hrušky, 1/2 mandarinky a špetku mleté skořice (dle chuti).

Celou směs důkladně podrtíme vařečkou (opět-ideálně mixérem) a přelijeme přes síto (kvůli kouskům slupek a dužiny) do připravené vinné sklenice s ledem, do které následně vložíme plátky jablka a hrušky (kvůli vzhledu).

Do sklenice dále vymačkáme šťávu z 1/2 limety a zalijeme ideálně v poměru 1:1 Mionettem Extra Dry a sodou do 4/5 sklenice.

Poslední 1/5 sklenice využijeme k pomalému přilití malého panáka (cca 2cl) broskvového čajovobylinného likéru TATRATEA 42 %, který nám tak na vršku sklenice vytvoří nádhernou kontrastní alkoholickou vrstvu. Tekutinu ve sklenici je před konzumací nutno důkladně promíchat.

Poté ihned podáváme.

899 K dostání u kurýra

BlackTea Nealko

Netradiční ledový čaj s lehce orientální příchutí, vhodný pro řidiče, abstinenty, novoroční slibovače nebo třeba kojící matky.

Ingredience:

– 2x černý čaj
– soda
– 1cm zázvoru
– 1/2 citrónu
– 2 čajové lžičky medu
– 3 špetky žlutého curry koření

V hrníčku necháme vylouhovat (cca 5minut) v horké vodě (cca 1,5dcl) dva pytlíčky libovolného černého čaje, který následně přelijeme so shakeru nebo zavařovací sklenice naplněné ledem.

Přidáme cca 1cm očištěného zázvoru, nakrájeného na kousky, vymačkáme šťávu z 1/2 citronu, přidáme 2 čajové lžičky medu a 3 špetky žlutého curry koření.

Celou směs důkladně proshakerujeme a následně přelijeme do delší sklenice přes sítko (třeba na moučkový cukr), abychom neměli v ústech kousky zázvoru a sklenici do plna dolijeme sodou.

Ozdobíme citronovou kůrou a plátkem zázvoru obaleného v curry koření.

99 K dostání u kurýra